Pienter logo
Merlin Jaspers
9 april 2020
8 min

7 handige tips voor effectievere Facebook-advertenties

Adverteren
Conversie
Social Media

Op dit moment is adverteren op Facebook super interessant. De kosten liggen door het coronavirus een stuk lager en de aanwezigheid van je doelgroep op Facebook is, nu we verplicht thuis zitten, heel hoog! Als adverteerder zoek je altijd naar een optimaal rendement. Er meer voor terugkrijgen dan wat je erin stopt. Simpel. Niets is vervelender dan je advertentiebudget zien verdampen en resultaten die achterblijven. Dat kan voorkomen worden. Met deze 7 tips worden je Facebook-advertenties een stuk effectiever. Dit advies kost je niets, die heb je dus al mooi in de pocket.

1. Installeer een pixel op je website

Dit is een no-brainer voor de ervaren Facebook marketeer: zorg dat je een pixel aanmaakt en installeert op je landingspagina of website. Zonder pixel heb je geen flauw idee wat een campagne oplevert, omdat je niets door kan meten. Door de pixel te installeren zorg je ervoor dat je resultaten bij kan houden. Die data heb je later nodig om de prestaties van je campagne te kunnen verbeteren. Het is tegenwoordig erg makkelijk om de pixel te installeren op je website. Voor WordPress kun je het beste de plugin Pixelyoursite gebruiken. Heb je geen WordPress? Dan kan je de pixelcode handmatig (laten) toevoegen aan de broncode van je website of via Google Tag Manager.

2. Vertel Facebook precies wat je wil

Wat is het doel van je campagne? Wil je dat mensen een contactformulier invullen, een product aanschaffen of wil je je merkbekendheid vergroten?

Doelen van een Facebookcamapgne

Kies altijd die doelstelling die het beste aansluit op jouw hoger gelegen doel. Facebook helpt je namelijk zoeken naar de juiste doelgroep. Als je bijvoorbeeld de doelstelling ‘betrokkenheid’ selecteert, dan zal Facebook je advertentie vaker laten zien aan mensen die eerder geneigd zijn om berichten te liken of te delen. Wil je dat mensen een contactformulier invullen, dan kies je de doelstelling ‘conversies’. Mensen die in het verleden vaker voor conversies hebben gezorgd bij andere adverteerders, zullen jouw advertentie vaker te zien krijgen.

3. Check je stats

Wie de belangrijkste statistieken niet volledig begrijpt, verspilt geld. De belangrijkste statistieken die je in de gaten moet houden zijn frequentie, CTR%  en betrokkenheid.

Frequentie

De frequentie geeft aan hoe vaak je advertentie gemiddeld is vertoond aan dezelfde persoon. Deze mag niet te hoog worden. Ga voor jezelf maar eens na: als je vaak dezelfde advertentie voorbij ziet komen, ga je hem op een gegeven moment negeren. De advertentie valt je dan niet meer op. Dit is een vorm van ad fatigue (advertentiemoeheid) die je in het algemeen moet voorkomen. Je wilt niet dat je vertoningen, en dus kosten, genereert voor mensen die je advertentie toch niet interessant vinden.

En als iemand na 5 keer niet op je advertentie heeft geklikt, zal diegene dat de 6e, 7e of 8e keer ook niet doen. De oplossing? Probeer een andere doelgroep te bereiken of zorg voor frisse advertenties (nieuwe foto’s, teksten) voor je huidige doelgroep.

Click through rate

De CTR% (click trough rate) van een campagne laat de verhouding zien tussen het aantal klikken en het aantal weergaven. Dit ligt vaak tussen de 1-3%. Een lage CTR% duidt op weinig interesse van je doelgroep in je advertentie en is een ramp voor je budget.

De oorzaken? Vaak komt het hierop neer:

  • Je advertentie spreekt niet genoeg tot de verbeelding en prikkelt niet
  • Je hebt niet de juiste doelgroep gekozen

Betrokkenheid

Betrokkenheid die aan een campagne wordt toegeschreven is het totaal aan likes, deelacties, nieuwe paginavolgers en videoweergaven van meer dan 50% van een video. Het is belangrijk om te zorgen dat de betrokkenheid zo hoog mogelijk wordt. Waarom? Veel shares en likes zorgen voor een hoge relevantiescore. Een hogere relevantiescore wordt beloond door Facebook: relevantere advertenties komen vaker als winnaar uit de veiling, waardoor je campagne vaker weergegeven zal worden. Als iemand reageert op een advertentie of deze liked, wordt de advertentie ook aan vrienden van diegene vertoond: zo heb je tientallen of honderden extra weergaven (gratis).

4. Optimaliseer je campagnebudget

Gebruik je meerdere advertentiesets in je campagne? Kies dan altijd de optie campagnebudget-optimalisatie. Met deze optie verdeel je je budget zo gunstig mogelijk over de verschillende advertentiesets, om meer resultaten te genereren. Doe je dat niet, dan moet je de campagne regelmatig handmatig bijstellen. Handmatig ingrijpen is zonde van je tijd. Bovendien is het algoritme dat het budget voor jou optimaliseert veel sneller (en beter) dan jij.

5. Maak je advertenties dynamisch

Gebruik je nog geen dynamische advertenties? Dan laat je mogelijk geld liggen. Met dynamische advertenties kan je meerdere elementen automatisch met elkaar laten combineren. Je voert een aantal tekstvarianten in, een aantal afbeeldingen en een aantal call-to-actions, en Facebook combineert deze onderdelen met elkaar op zoek naar de beste advertentie. Zo heb je met 3 advertentieteksten, 3 afbeeldingen en 3 call-to-actions in totaal al 27 verschillende varianten. Wees wel geduldig: het kan even duren voordat de beste combinaties zijn gevonden.

Bekijk ook deze handige video waarin in 12 minuten wordt uitgelegd hoe je dynamische advertenties in kan stellen.

6. Stel je doelgroep goed in

Bepaal goed wat de doelgroep van je campagne is en stel deze ook zo goed mogelijk in. Dit lijkt overbodig om te noemen, maar dit gaat vaak fout.

Stap 1: Let op de details van locatie-instelling. Adverteer je voor een yogastudio naast het treinstation in Assen? Dan wil je niet ‘iedereen in de locatie’ in Assen selecteren. Veel van je budget gaat dan op aan weergaven aan mensen die in de trein zitten en hierdoor toevallig jouw advertentie zien en waarschijnlijk nooit geïnteresseerd zijn in jouw lokale bedrijf. Je kan dan beter ‘Mensen die op deze locatie wonen’ kiezen. Een andere optie is wel ‘Iedereen in deze locatie’ kiezen, maar dan alleen in combinatie met het uitsluiten van ‘Mensen die reizen in deze locatie’.Een toeristische trekpleister zal bijvoorbeeld juist meer behoefte hebben aan een ruim bereik, en misschien juist de vaste bewoners in de regio willen uitsluiten van de doelgroep.

Facebook Targetmogelijkheden locatie

Stap 2: sluit het Audience network uit. Naast Facebook en Instagram worden je advertenties vaak vertoond op het Audience network. Dit is een advertentieplatform voor onder andere apps. In apps proberen mensen de advertentie weg vaak te klikken om door te kunnen gaan met de app. Mensen die per ongeluk op je advertentie klikken moet je vermijden: schakel dus direct dit platform uit.

Stap 3: Stel de interesses op de juiste manier in. Stel dat je adverteert op Facebook om je wijnproeverij te promoten. Uit je voorkennis weet je dat je doelgroep voornamelijk bestaat uit mensen die hoogopgeleid zijn én wijnliefhebber zijn.

Een adverteer zou zich dan willen richten op hoogopgeleiden én wijnliefhebbers. Het is dan verleidelijk om ze allebei te targeten door de onderwerpen te selecteren. Je target dan op zowel wijnliefhebbers als hoger opgeleiden, een groep van ongeveer 1 miljoen mensen. Maar wat men vaak over het hoofd ziet is dat ’ten minste EEN van de volgende opties’ geldig is. Maar je wil dat ze aan BEIDE voorwaarden voldoen. Dat doe je door de doelgroep te verkleinen zoals hieronder. In deze correct ingestelde doelgroep zitten slechts 17.000 mensen (een verschil van 98,7% !), die dus vele malen effectiever is en je budget aan een veel relevantere doelgroep wordt besteed.

Facebook gedetailleerde targetting mogelijkheden

7. Analyseer verschillende segmenten van je doelgroep

Duik dieper de data in en vergelijk ook verschillende subdoelgroepen met elkaar. Zo kom je erachter of je campagne teveel spendeert aan verschillende segmenten van je doelgroep.

Segmenten mogelijkheden Facebook

Blijven de ouderen achter ten opzichte van de jongeren? Komen er bijna geen conversies vanuit Instagram? Zijn de kosten per conversie op de iPad veel hoger dan op een Android telefoon? Het is belangrijk om je doelgroep grondig te analyseren. Probeer te achterhalen waardoor een bepaald segment minder goed scoort dan het andere. Doe vervolgens aanpassingen of laat het segment achterwege.

Stap 1: Analyseer het geslacht. Bekijk of er een groot verschil is in de prestaties tussen vrouwen en mannen.

Content calender Pienter in Facebook ads

Bij de downloads van onze Contentkalender 2019 (hierboven) zagen we dat de kosten per download bij mannen 46% lager lag dan bij vrouwen. Hoe kan dat? Wellicht dat er meer adverteerders targetten op vrouwen dan op mannen, waardoor de prijs per weergave hoger wordt. Het kan ook zijn dat de de advertentie mannen veel meer aanspreekt dan vrouwen.

Stap 2: Analyseer de verschillende leeftijden. Analyseer de prestaties van verschillende leeftijdscategorieën. Hieronder is bijvoorbeeld te zien dat downloads van onze contentkalender van mensen tussen de 25 en 44 jaar veel goedkoper waren dan de oudere doelgroepen.

Opgeleverde data leeftijden

Stap 3: Locatie. Vergelijk de resultaten van de campagne op provincieniveau. Onze campagne voor het downloaden van de contentkalender heeft in verschillende provincies heel wisselend gescoord zoals je hiernaast kan zien.

Opgeleverde data locaties

Je kan ook nog segmenteren op andere zaken, zoals platform (Instagram, Facebook, Messenger etc.), tijdstip (dag van de week, week, maand) en tijdzones.

Loop je vast?

Facebook-advertenties werken optimaal als de strategie eromheen op orde is. Soms is het verfrissend om iemand anders eens mee te laten kijken naar je campagnes. Voor ons is dat dagelijkse kost. Pienter helpt je graag bij het bepalen van de juiste strategie. Door de organisatie, de concurrentie, de producten, diensten én de bestaande klanten goed door te lichten komen we al een heel eind. Benieuwd wat Pienter kan betekenen? Bekijk onze werkwijze en neem eens contact op zodat we samen met jou een strategie uit gaan werken.

 

Wij hebben er zin in. Jij ook?

Heb je een uitdaging, dan gaan we die samen aan. Want werk je met Pienter, dan werk je met mensen die gewoon jouw taal spreken. Allemaal vanuit hun eigen online specialisme en samen de sterkste. Benieuwd naar jullie pad van online succes?
Contact opnemen
  • Contact opnemen
    Contact opnemen
    Neem contact met ons op

    Vul onderstaand formulier in en dan komen we zo snel mogelijk bij je terug.

    Contactformulier

    Om goed voorbereid te zijn, helpt het als we alvast een korte beschrijving van je vraag hebben. Niet verplicht, maar wel handig om te weten.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Bel me terug
    Bel me terug
    Liever op een ander moment?

    Laat je nummer achter en dan bellen wij je terug.

    Bel me terug

    Om goed voorbereid te bellen, helpt het als we alvast een korte beschrijving van je vraag hebben. Niet verplicht, maar wel handig om te weten.
    Geen gehoor of even niet beschikbaar? Geen punt! Geef hier je e-mailadres op, zodat we je een begeleidende mail kunnen sturen wanneer we je niet te pakken krijgen.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Ik bel jullie
    Ik bel jullie
    Leuk! Laat wat van je horen.
  • Ik mail jullie
    Ik mail jullie
    Wij horen graag van je.

Meer blogs lezen?

Kwaakt het naar meer?

Leren, inspireren en verbinden. Helemaal ons ding! En die kennis delen we graag met jou. Ook pienter worden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste artikelen en blogs.

Aanmelden