Eerste hulp bij webteksten: 5 tips voor het schrijven van een effectieve tekst

Geplaatst door Erik Lohuis 13 januari 2015

Goede webteksten dragen bij aan het succes van je website. Maar het schrijven van webteksten is een hele klus waar veel bij komt kijken. Wat zijn de belangrijke punten om rekening mee te houden? Pienter helpt je op weg met 5 handige tips!

1. Gebruik belangrijke zoekwoorden

Om hoog in de zoekresultaten te komen, is het gebruik van zoekwoorden erg belangrijk. Kies bij het hoofdthema van je tekst één belangrijk zoekwoord. Kies daarnaast een paar gerelateerde zoekwoorden die je af en toe terug laat komen in de tekst. Maar let op de hoeveelheid zoekwoorden in de tekst. Wanneer je extreem veel zoekwoorden gebruikt zal Google de tekst al snel als spam zien. In een tekst van ongeveer 300 woorden kun je een zoekwoord vier a vijf keer gebruiken, bij meer wordt de tekst al snel onnatuurlijk.

2. Schrijf vanuit het oogpunt van de bezoeker

Google ziet pagina’s met extreem veel zoekwoorden als spam, maar je lezers zullen er ook niet blij van worden. Een tekst die om de zoekwoorden heen is geschreven, is lastig te lezen en soms zelfs onbegrijpelijk. Bedenk je daarom wat je bezoekers graag lezen en schrijf aan de hand daarvan je teksten. Stel de kwaliteit van de tekst voorop, en beschouw zoekwoorden als een goede extra toevoeging om de tekst vindbaar te maken.

3. Maak je tekst overzichtelijk en scanbaar

Op internet is zo veel informatie beschikbaar, dat bezoekers teksten scannen om bruikbare informatie snel te vinden. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat lezers de tekst in F-vorm lezen; bovenaan beginnen bezoekers enthousiast met lezen, maar dit wordt steeds minder. Maak je tekst dus overzichtelijk en scanbaar om de aandacht van je lezers vast te houden! Dit kan door middel van verschillende alinea’s, tussenkopjes en dikgedrukte woorden.

4. Gebruik duidelijke linkteksten

Op webteksten zijn nog vaak linkteksten met “Klik hier” te vinden. Niet effectief, want de lezers weten niet wat ze kunnen verwachten als ze hierop klikken. Door functionele woorden te gebruiken kan de lezer tijdens het scannen van je tekst al zien waar of er achter de links interessante informatie te vinden is.

5. Houd het simpel

De laatste en belangrijkste tip; houd je teksten simpel. Online lezen is lastig, en het leesniveau is gemiddeld twee niveaus lager dan bij offline teksten. Houd zinnen en alinea’s kort, en gebruik geen overbodige of moeilijke woorden. Door de tekst leesbaar te houden zullen lezers minder snel afhaken en blijven ze op je website. Maar pas op: maak het niet té simpel. Hierdoor zal de lezer zich onderschat voelen en zullen ze alsnog je website verlaten.

Hulp nodig?

Wil je een tekst laten controleren, wat tips om aan de slag te gaan of besteed je het schrijven van teksten liever aan iemand uit? Het kan allemaal bij Pienter. Bekijk onze pagina over webteksten of neem gelijk contact op. Wij vertellen je graag over de mogelijkheden!

Schrijf je in voor de gratis Pienter nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste online marketing-nieuws

Vraag een gratis Online Marketing Check aan

Wij nemen je online presence onder de loep en presenteren jou geheel vrijblijvend onze bevindingen!