Hoera, Google is jarig: 21 Pientere vragen over deze internetgigant

Geplaatst door Femke van der Bij 27 september 2019

Het is vandaag alweer 21 jaar geleden dat Larry Page en Sergey Brin de digitale wereld voorgoed veranderden. Wat begon als een klein studieproject, is uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven ter wereld. Hulp nodig bij een klusproject of bij het maken van een verslag? Google het even. Als je op zoek bent naar een goed recept of wilt weten tot hoe laat de winkel open is, dan zoek je het op. Google is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven, maar hoeveel weet jij eigenlijk over deze zoekmachine? Tijd om het eens even te testen! 

En, wat is je score?

In de quiz ben je al veel te weten gekomen over de geschiedenis en het hoofdkantoor van Google. Maar wist je dat er in Google ook nog enorm veel geheime tools te vinden zijn? Google werkt met veel verschillende verborgen berichten, grapjes en geheime functies. Deze worden ook wel Easter Eggs genoemd. Ik heb er, om in het thema te blijven, 21 voor je geselecteerd. 
 

21 Easter Eggs van Google

1. Atari Breakout: Dit is de allereerste Easter Egg die ooit verstopt is in Google. Ga naar Google Afbeeldingen en voer 'Atari Breakout' in als zoekopdracht. Vervolgens vormen de afbeeldingen op de pagina met zoekresultaten de 'stenen' van een spel en kun je beginnen met spelen. Ook zodra je Googlet op 'Pac-man', 'Play snake' of 'Tic tac toe' verschijnen de spellen bovenaan de zoekopdrachten. 

2. Do A Barrel Roll: Op het moment dat je deze zoekopdracht uitvoert zal het scherm met de resultaten een keer volledig rondgaan.

3. Taalinstellingen: Bij talen in Google kiezen voor 'Pirate' of 'Swedish Chef muppet'. En dat ziet er zo uit: 

4. Askew: De zoekresultaten worden gekanteld. Dit werkt ook op iPhone of een telefoon met Android.

5. Google.com/teapotZodra je deze URL invoert, krijg je een melding met '418' naast een theepot en een leeg kopje. Door met de muis op de theepot te klikken zal deze thee gaan schenken in het kopje ernaast. Op je telefoon kun je de thee inschenken door het apparaat schuin vast te houden. 

6. Leuke feiten: Als je je verveelt of iets nieuws wilt leren, ga dan naar de Google-zoekbalk en zoek naar 'fun facts' en sta versteld. 

7. HTML: Marquee HTML of Blink HTML zorgen ervoor dat de tekst van de zoekresultaten beweegt. 

8. T-Rex spel: Velen zullen deze al kennen. Zodra je het internet loskoppelt en een website in Chrome vernieuwt, krijg je de foutpagina 'Kan geen verbinding maken met internet'. Druk op de spatiebalk om de magie te starten. 

9. Google Gravity: Benieuwd wat er gebeurt als Google in elkaar stort? Dit, dus.

10. Google in 1998: Ter gelegenheid van de 15e verjaardag gaf Google gebruikers de mogelijkheid om te bekijken hoe Google er in 1998 uit zag.

11. Dobbelsteen: Met de zoekopdracht 'roll a die' verschijnt er een dobbelsteen waarmee je kunt gooien. Een munt opgooien kan ook, dan zoek je op 'Munt opgooien'. 

12. Vlieg de wereld rond: Wist je dat je de hele wereld rond kan vliegen via Google Earth? Met een joystick of sneltoetsen maakt Google het met een vluchtsimulator mogelijk om je favoriete plaatsen (online) te bezoeken. Weten hoe? Dat lees je hier. Enige vereiste is dat Google Earth geïnstalleerd hebt op een Mac-, Windows- of Linux-computer.

13. Wizard of Oz: Zoek op 'Wizard of Oz' en klik in de balk met algemene informatie op de rode schoenen (met geluid aan). Vervolgens draait je scherm en verschijnt er een tornado in beeld, waar je ook weer op kunt klikken. 

14. Liefde: Wil je iemand verrassen? Google heeft de oplossing! Zodra je deze wiskundige formule in de zoekbalk plaatst, verschijnt er een hartje. 

15. Loch Ness: Ook in Google Maps zijn Easter Eggs verstopt. Zoek in Google Maps naar 'Loch Ness' en je ziet de Google Maps Pegman-knop in de rechteronderhoek veranderen in het monster van Loch Ness. 

16. Mars en de Maan: Indien je Google Maps en Earth zat bent, kun je altijd nog Mars of de maan bekijken via Google. Google kondigde als 1 aprilgrap in 2017 de oprichting aan van een datacenter op Mars, bijgenaamd 'Ziggy Stardust', dat in 2018 zou beginnen met een nieuwe Mars-locatie in Google Cloud Storage.

17. Beats per minute: Voor muzikanten erg handig; als je zoekt op 'metronome' in Google, kun je gelijk het tempo van muziek bepalen. 

18. Voedingswaarden: Je kunt in Google heel snel de voedingswaarden van een product achterhalen. Zoek simpelweg op 'voedingswaarden' met het product erachter. 

19. Carmen Sandiego: Speel het spel van 'Carmen Sandiego' in Google Earth. Spoor Carmen op dankzij hints die je krijgt van mensen bij bekende plekken in wereldsteden.

20. Friends: Google viert het 25-jarig jubileum van Friends met nieuwe Easter Eggs. Zoek in Google met de volledige naam van je favoriete personage of de voornaam gevolgd door 'Friends'. In het kennisvenster verschijnt dan een pictogram. Klik op het pictogram om een ​​speciale animatie te zien.

21. Doodle: Zoals je waarschijnlijk al wel eens hebt gezien, verandert het logo van Google voor speciale dagen. Dit worden Doodles genoemd. Ben je benieuwd naar welke Doodles er allemaal op de hoofdpagina hebben gestaan? Door naar Google te gaan en geen zoekopdracht in te vullen, maar te klikken op 'Ik doe een gok', ga je naar de Doodle-pagina van Google.

Zijn we geknipt voor elkaar?

Succes boeken we samen. Daarom is het voor ons het allerbelangrijkste dat we prettig kunnen samenwerken, de juiste klik hebben. Dat we elkaar als partners zien en kijken naar morgen én verder vooruit.

Verwacht niet van ons dat we kunnen toveren. We beloven ook geen snel resultaat. We beloven je wel dat we gaan uitzoeken wat voor jou werkt (en wat niet). Daar stoppen we onze ziel en zaligheid in. En heel veel plezier.

Pienter is een match als:

  • Je zoekt naar een duurzame samenwerking
  • Je zoekt naar een partner die je versterkt
  • Je begrijpt dat we al doende samen leren
  • Je zoekt naar een partner, niet een leverancier
  • Je graag tijd en moeite steekt in een prettige samenwerking
  • Je een partij zoekt die verder denkt dan het gevraagde
  • Je openstaat voor een kritische blik

We werken graag met

Schrijf je in voor de gratis Pienter nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste online marketing-nieuws

Vraag een gratis Online Marketing Check aan

Wij nemen je online presence onder de loep en presenteren jou geheel vrijblijvend onze bevindingen!