Over ontgooglen: zoekresultaten verwijderen uit Google

Geplaatst door Alexander IJbema 10 juni 2014

Onlangs werd Google door de rechter gesommeerd om zoekresultaten over de Spanjaard Mario Costeja González te verwijderen, nadat de persoon in kwestie onder andere Google Spain en Google Inc. had aangeklaagd. De Spanjaard was van mening dat de zoekresultaten zijn privacy zouden schenden, er viel namelijk te lezen dat hij in 1998 in de schulden zat en dat er daarom beslag was gelegd op zijn bezittingen. De rechter van het Europese Hof van Justitie gaf hem hierin gelijk. Het bestaat nu echt: ‘het recht om vergeten te worden’.

 

Privacy boven het belang van vrij verkeer van gegevens

De uitspraak van de rechter houdt eigenlijk in dat voor Europese inwoners het recht op de bescherming van zijn of haar persoonsgegevens zwaarder weegt dan het belang van vrij verkeer van gegevens. Het gaat hierbij niet om laster of smaad, maar om een artikel in een Spaanse krant dat als het ware ‘over de datum’ was. De rechter houdt Google verantwoordelijk voor het naleven van de wet bescherming persoonsgegevens. Een opvallend feit, aangezien Google niet diegene is die het artikel heeft geplaatst. Google zorgt er slechts voor dat de gevraagde informatie getoond wordt. De rechter zag dit anders, hij stelt dat Google gegevens verzamelt en dus verantwoordelijk is voor wat het aanbiedt.

 

Wat betekent dit voor jou en mij?

Het komt er eigenlijk op neer dat artikelen die geplaatst worden op welke website dan ook, gedwongen verwijderd moeten worden door Google als daar genoeg grondslag voor is. Omdat het om een uitspraak ging van het Europese Hof van Justitie geldt deze vorm van ‘bescherming’ ook voor jou en mij. Het moet straks mogelijk worden voor personen om een verzoek in te dienen bij Google om bepaalde gegevens te laten verwijderen. Uiteraard doet Google dit alleen als het verzoek gegrond wordt verklaard op basis van de eerder genoemde wet. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de wet in de toekomst wordt aangepast, omdat nu veel mensen al van mening zijn dat de vrije toegang tot gegevens bij onze huidige ‘online’ maatschappij hoort.


Naar ons idee is het niet houdbaar om aan alle verzoeken van personen gehoor te geven en misschien ook wel niet wenselijk. De toekomst zal ons leren wat er gaat gebeuren, maar we kunnen wel stellen dat het verzoek van Mario Casteja González averechts heeft gewerkt. Zoek maar eens op Google naar deze meneer en je ziet waarom!

Schrijf je in voor de gratis Pienter nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste online marketing-nieuws

Vraag een gratis Online Marketing Check aan

Wij nemen je online presence onder de loep en presenteren jou geheel vrijblijvend onze bevindingen!