Shoppen via Google Afbeeldingen met productsuggesties

Geplaatst door Daniek Doddema 15 juni 2017

Heb jij tijdens jouw zoektocht naar afbeeldingen in Google Afbeeldingen wel eens gedacht: dit product wil ik hebben! Wist ik maar waar het te koop is? Met dank aan Google’s ‘Similar items’ bij de resultaten van Google Afbeeldingen heb je die info nu binnen no-time gevonden! Niet alleen handig als je een shopaholic bent, maar ook als je een webwinkel hebt. Benieuwd hoe het werkt en hoe je jouw producten in Google Afbeeldingen kunt aanbieden? Wij leggen het je uit.

Van inspiratie naar aankoop binnen een paar seconden

Op dit moment kun je de nieuwe handigheid van Google gebruiken voor handtassen, zonnebrillen, schoenen en kleding. Probeer het maar eens. Zoek vanuit je mobiele browser of de Android Google Search app naar een afbeelding in Google, bijvoorbeeld met de zoekterm ‘heren sneakers zomer 2017’. Klik een van de afbeeldingen aan en je krijgt onder de foto te zien waar je de schoenen (of vergelijkbare modellen) kunt bestellen. Het is een beetje hetzelfde idee als we gewend zijn van de ‘gewone’ productsuggesties boven de standaard Google resultaten, maar dan met een extra inspirerend randje: je zoekt inspirerende afbeeldingen en kunt direct bestellen wat je ziet.

Hoe jij jouw producten tussen de suggesties krijgt

Als webshopeigenaar wil je natuurlijk jouw handtassen, zonnebrillen, schoenen en kleding tussen die productsuggesties hebben. Snappen we! Google geeft zelf aan dat afbeeldingen automatisch geanalyseerd worden om vergelijkbare producten te vinden. Het is niet duidelijk hoe groot de rol is die deze analyse speelt, aangezien metadata ook verantwoordelijk is voor de zichtbaarheid van producten als suggestie. Wat je dan met je metadata moet doen? We zetten het even voor je op een rijtje:

  • Zorg ervoor dat de productaanbiedingen op je pagina’s een schema.org product markup hebben, inclusief een afbeelding referentie
  • Check of je de metadata goed verwerkt hebt met de Structured Data Testing Tool van Google
  • Bekijk je afbeeldingen in Google Afbeeldingen. Gebruik in je zoekterm “site:jouwdomein.nl”

Als alles goed is gegaan zie je, wanneer je de afbeeldingen aanklikt, de productinformatie.
Let wel op: het kan tot een week duren voordat Googlebot je website opnieuw gecrawld heeft.

Meer weten over jouw mogelijkheden met Google Afbeeldingen?

Google geeft aan in de komende maanden producten voor huis en tuin te gaan toevoegen aan de productsuggesties. Daarnaast is het de bedoeling dat de dienst dit jaar, naast de mobiele browsers en Android Google Search App, ook beschikbaar wordt voor andere platforms. Een groeiende business dus, die zeker de moeite waard is om je in te verdiepen als webshophouder!

Wil je meer advies over Google’s ‘Similar items’ of wil je hulp bij het zichtbaar maken van je producten binnen de dienst? Neem contact met ons op, we bespreken graag de mogelijkheden!

Schrijf je in voor de gratis Pienter nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste online marketing-nieuws

Vraag een gratis Online Marketing Check aan!

Wij nemen je website onder de loep en presenteren jou geheel vrijblijvend onze bevindingen!