SSL, je moet nu wel

Geplaatst door Dominic van Bergen 23 januari 2017

Is je website nog niet voorzien van een SSL-certificaat? Met de nieuwe januari-update voor Google’s browser Chrome kun je er niet meer omheen. Google heeft aangekondigd bezoekers van websites zonder SSL-certificaat prominenter te gaan waarschuwen in Chrome. Binnenkort bepaalt de browser op voorhand al of jouw website ‘onbetrouwbaar’ is. Dit wordt vervolgens opvallend aangegeven met een rode kleur en een beveiligingsmelding in de adresbalk van de browser. Geen fijn gevoel dus, voor zowel website-eigenaar als bezoeker. Als jouw website nog niet beveiligd is met SSL, gaat dat ten koste van de betrouwbaarheid van je website of webshop.

De waarschuwing in Google Chrome, nu en straks

Op de lange termijn kunnen we deze melding verwachten

Maar wat is SSL nou precies?

SSL versleutelt de informatie die over en weer wordt verzonden tussen de browser op je computer en de server, waar de website op staat. Dit kunnen bijvoorbeeld betaalgegevens zijn die ingevuld worden bij een online bestelling, of wachtwoorden om in te loggen. Met SSL wordt deze vertrouwelijke data versleuteld zodat gegevens niet door een kwaadwillende partij onderschept kunnen worden.

Niet alleen voor webshops belangrijk

De beveiliging met encryptie is ook opgenomen in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Deze bepaalt dat een website met SSL moet worden beveiligd als er een naam, adres, e-mailadres, foto of telefoonnummer kan worden ingevoerd en verzonden wordt naar een server. Tot op heden waren het vooral webwinkels die van een beveiligde verbinding gebruikmaakten. Het gaf bezoekers zekerheid dat ze hun betaalgegevens op een veilige plek achterlieten.

Met de aankomende Chrome update is het uitgangspunt van Google dat, omdat zij gebruikers een zo veilig mogelijke ervaring willen bieden, alle websites middels een https-verbinding beveiligd moeten zijn. Het maakt niet uit of het gaat om een site met alleen loginmogelijkheid of om een webshop. Aangezien Chrome inmiddels met een marktaandeel van 60% de meest gebruikte webbrowser is, wordt het voor alle website-eigenaren tijd om te zorgen voor SSL-beveiliging.

Heeft mijn website al een SSL-certificaat?

Je kunt beveiligde websites herkennen aan het feit dat ze beginnen met “https://” in plaats van “http://”. Een SSL-certificaat biedt bezoekers ook nog een andere zichtbare beveiliging in de browser: het groene slotje in de adresbalk staat voor websites met SSL-beveiliging, een grijze i voor onzekere websites en een rood driehoekje voor onveilige of ongeldige https-websites. De rode driehoek kunnen we verwachten nadat de update definitief is doorgevoerd.

Een veilige verbinding, met slotje en https

Voordelen van SSL-beveiliging

Een veilige verbinding is natuurlijk goed voor meer dan alleen een groen slotje. De belangrijkste reden is uiteraard de beveiliging van de gegevens op je website. Niemand zit erop te wachten dat vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen doordat ze zijn onderschept door kwaadwillenden.

Betrouwbare uitstraling

Mensen hechten veel waarde aan hun privacy en veiligheid, helemaal op internet. Het groene slotje geeft bezoekers het gevoel dat ze een betrouwbare website bezoeken. Aan de andere kant: een beveiligingswaarschuwing is een goede reden voor mensen om een transactie niet door te zetten. Jaag je klanten niet weg en voorkom iedere vorm van onzekerheid op je site. Voor webshops kan dit tot meer transacties leiden, vanwege de vertrouwde omgeving.

Rankings in Google

Google heeft aangegeven dat de beveiliging van een site tevens een rankingfactor is. Websites met een SSL-certificaat worden door Google hoger gewaardeerd dan websites zonder certificaat. Het hebben van een beveiligde verbinding heeft dus een positieve invloed op je SEO.

Stap over op een https-verbinding

Naar verwachting volgen de andere browsers snel het voorbeeld van Google. Denk hierbij aan Firefox, Edge, Internet Explorer en Safari. Hoe en vanaf wanneer de andere browsers een waarschuwing gaan tonen bij het bezoeken van een website zonder SSL is nog niet bekend. Iedere browser zal het waarschijnlijk op zijn eigen manier gaan weergeven. Voorkom dat bezoekers zich afvragen of jouw website wel betrouwbaar is door proactief je website of webshop te voorzien van een SSL-certificaat.

Advies nodig?

Iedere website kan voorzien worden van een SSL-certificaat. Dat https de nieuwe standaard wordt, blijkt wel uit de update die Google uitvoert met haar browser Chrome. Zorg dat je jouw concurrenten voor blijft door alvast naar https over te stappen. Het overzetten van je huidige http-website naar een beveiligde https-verbinding brengt nog wel wat aandachtspunten met zich mee. Zo zullen wellicht sommige links binnen je site niet meer werken omdat deze ‘hard’ naar een http-pagina verwijzen. Ook komt het voor dat je online advertenties naar een http-pagina linken die dan niet meer bestaat. Wij kunnen je adviseren over de implementatie van een SSL-certificaat en alles wat erbij komt kijken. Neem daarvoor contact met ons op. We helpen je graag.

Schrijf je in voor de gratis Pienter nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste online marketing-nieuws

Vraag een gratis Online Marketing Check aan!

Wij nemen je website onder de loep en presenteren jou geheel vrijblijvend onze bevindingen!