Verbeter de vindbaarheid van je website met video SEO

Geplaatst door Nadia Akkerman 23 oktober 2015

Wist je dat de best bekeken video op YouTube, het aanstekelijke liedje Gangnam Style van Psy, op het moment van schrijven al bijna 2,5 miljard keer is bekeken? Of het nou gaat om schattige kattenfilmpjes, korte Vines of hilarische filmpjes op Dumpert: video’s zijn anno 2015 niet meer weg te denken uit onze online leefwereld. Videowebsites zoals YouTube zijn al geruime tijd razend populair. Sterker nog, YouTube is de tweede zoekmachine na Google. We maken daarnaast steeds meer gebruik van social media om al die leuke en minder leuke filmpjes met elkaar te delen. Ook steeds meer ondernemingen plaatsen tegenwoordig informatieve video’s en productfilmpjes op hun website. Hoe belangrijk is het voor jouw bedrijf om mee te doen aan deze visuele revolutie? En welke rol kan video SEO daarin spelen?

Het belang van video’s op je website

Wist je dat volgens voorspellingen in 2017 zo’n 69% van het internetverkeer zal zijn toe te schrijven aan video’s? Een belangrijke reden voor de toenemende populariteit van video’s is dat consumenten vandaag de dag snel en gemakkelijk toegang willen hebben tot informatie. Ze zijn steeds minder vaak bereid om lange lappen tekst te lezen. Stiekem is de moderne consument namelijk een beetje lui aan het worden. Daarnaast kijken mensen gewoon graag naar bewegende beelden. Het oog wil nou eenmaal ook wat! Als bedrijf kun je hier de vruchten van plukken. 

Hoe kun je die video’s dan inzetten op jouw website? Je zou bijvoorbeeld informatieve productvideo’s kunnen maken, om zo je producten en diensten te visualiseren. Een productvideo is vaak een stuk duidelijker dan een lang stuk tekst: je kunt de kwaliteit, de prijs en de voordelen van je product of dienst op een snelle en duidelijke manier overbrengen op de klant. Productvideo’s kunnen daarnaast nog meer voordelen bieden: ze trekken niet alleen de aandacht van de bezoekers, ze zijn ook hét ideale middel voor startende ondernemingen om betrouwbaarheid uit te stralen, service te bieden en zich te onderscheiden ten opzichte van de concurrent.

Video SEO als slim marketinginstrument

Het gebruik van video is niet alleen een slimme manier om de aandacht te trekken van de klant en je als bedrijf betrouwbaar te profileren, het draagt ook nog eens bij aan de vindbaarheid van de website. Dit komt omdat video’s worden meegenomen in de zoekresultaten van Google. Als je op een slimme manier de vindbaarheid van je video’s optimaliseert, worden ze beter gevonden op Google en videoplatforms zoals YouTube. Video SEO noemen we dat. SEO is de afkorting van de Engelse term Search Engine Optimization.

Heb je eenmaal een video op je website geplaatst, dan is het slim om je video ook op de videowebsite YouTube te plaatsen. YouTube domineert op dit moment nog de zoekresultaten als het gaat om het tonen van video’s, hoewel de verhouding tussen YouTube en andere videoplatforms wel aan het veranderen is. Video’s op YouTube staan gemiddeld zo’n twee plaatsen hoger in de zoekresultaten dan concurrerende video’s van andere videoplatforms. Zorg er wel voor dat je alleen functionele video’s uploadt die vragen van klanten beantwoorden, zoals: ‘Hoe werkt een product?’ en ‘Wat vinden anderen van dit product?’. Als je video niet functioneel en relevant is, zullen klanten niet doorklikken naar de video. Het is vervolgens van belang de video’s op de juiste zoekwoorden te optimaliseren, zodat ze naar boven komen in de zoekresultaten van YouTube en Google. Je kunt ook vanuit je video op YouTube doorlinken naar jouw website, door zowel in de video zelf als in de omschrijving links te laten verschijnen. Op die manier kun je extra verkeer naar je website genereren en wie weet meer conversies behalen! Ook kun je de video’s delen en promoten op social media. Wie weet gaat jouw video wel viral!

Video SEO heeft de toekomst

Al met al kunnen we stellen dat video’s en video SEO in de toekomst een belangrijke rol zullen spelen in de online marketingwereld. Het gebruik van video's kan ook veel voordeel hebben voor jouw organisatie:

  • Met video’s trek je aandacht; 

  • Video’s zijn informatiever en duidelijker dan tekst;

  • Het gebruik van video zorgt voor een betrouwbare uitstraling en voordeel ten opzichte van de concurrentie;

  • Video’s kunnen de vindbaarheid van je website en producten verbeteren.

Ben jij enthousiast geraakt over het gebruik van video’s op je website? Of wil je weten hoe je een video optimaliseert voor Google of YouTube? Neem dan eens contact met ons op, wij kijken graag samen met je naar de mogelijkheden van video en video SEO! 

Schrijf je in voor de gratis Pienter nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste online marketing-nieuws

Vraag een gratis Online Marketing Check aan

Wij nemen je online presence onder de loep en presenteren jou geheel vrijblijvend onze bevindingen!