Zwaaien naar Google+

Geplaatst door Arjan Hijlkema 7 maart 2019

Wanneer was de laatste keer dat jij iets op Google+ hebt geplaatst? Is het net als menig Action-aankoop? Ergens liggen te verstoffen, nog vers in de verpakking. Eind vorig jaar kondigde Google aan dat het zijn eigen sociale netwerk Google+ definitief naar de eeuwige sociale jachtvelden gaat brengen. Op 2 april is het zover. Wat dit voor jou betekent lees je in dit artikel.

Jouw Google+ checklist:

  • Foto’s en video van jouw account al gedownload voor 2 april?
  • Google+ al verwijderd uit de share-buttons op je website?
  • Google+ al verwijderd uit de ‘Volg ons op’-iconen op je website/nieuwsbrief/emailhandtekening?


Google+ is acht jaar oud geworden

In 2011 zag Google+ het levenslicht. Menigeen is van mening dat het een zet van Google is geweest om de monopolie van Facebook te willen doorbreken. Google heeft dat zelf echter nooit bevestigd. Gedurende de jaren werd Google+ je eigenlijk door de strot geduwd. YouTube-account opzetten? Hello Google+! Gmail-account nodig, hello Google+! Het sociale platform van Google is nooit van de grond gekomen. Een definitief besluit bleef al die tijd uit, tot de aankondiging in december 2018.

Nevelen

Als marketeer was Google+ meer een speeltuin. Zo was het enkele jaren geleden mogelijk om een rich snippet te creëren door je als auteur op Google+ te verbinden met de content op je website. Op die manier werd je profielfoto en naam getoond bij je websitecontent. Sowieso hing er een bepaalde mystiek om Google+ heen. Draagt het hebben van een Google+ pagina nou wel of niet bij aan je zichtbaarheid en rankings? In sommige tests zagen we daadwerkelijk content vanuit Google+ voorbij komen voor bepaalde keywords. Ook dit werd door Google later weer tenietgedaan met algoritme-updates van de zoekmachine nadat er veelal misbruik van werd gemaakt.

Voorbeeld van een verrijkte snippet in de zoekresultaten 

Bedrijfsvermelding

Google+ zal vanaf april voor consumenten gefaseerd verwijderd worden. Wil je foto’s, video of ander materiaal bewaren dan kun je dat downloaden tot en met begin april. Google+ was ook verbonden aan je Google My Business-bedrijfspagina. De uitfasering van Google+ heeft geen gevolgen voor je bedrijfsvermelding.

Schrijf je in voor de gratis Pienter nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van het laatste online marketing-nieuws

Vraag een gratis Online Marketing Check aan!

Wij nemen je website onder de loep en presenteren jou geheel vrijblijvend onze bevindingen!